Allemansrätten

2022-03-29 | Filmproduktion, Skolfilm

Skolmedia lanserar ”Allemansrätten”, en ny film inom idrott och hälsa avsedd för årskurs 4-6 och 7-9.

”Allemansrätten gör att alla får vistas fritt i vår natur – vi får promenera, plocka bär och svamp, bada, gå i land på öar och tälta nästan överallt. Dessa rättigheter innebär också skyldigheter, nämligen att visa hänsyn och ta hand om naturen.Inte störa – inte förstöra! 

Så kan man sammanfatta allemansrätten. Det betyder att man inte ska störa varken djur, natur eller andra människor. Så vad betyder det mer konkret? Får hela klassen tälta och elda vid en sjö? Får man sätta upp orienteringskontroller i skogen? 

I filmen får du veta det och mycket mer, som vilka andra länder som har en liknande lag, och vad som gäller i Sveriges 30 nationalparker.”